Arif Nihat Asya » Yazar Profili

Arif Nihat Asya

1904 - 1975
Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904 tarihinde İstanbul'un Çatalca ilçesinde dünyaya gelen ve Bayrak şiiriyle bilinen Türk şair, öğretmen ve siyasetçidir.
Henüz bebeklik döneminde babası veba hastalığından ölmüş ve annesi de yeni bir evlilik yapıp Filistin'e göç etmiştir. Annesiz ve babasız kalan Arif Nihat Asya, akrabaları tarafından büyütülmüştür.
Eğitim hayatını sırasıyla Örçünlü Köy Mektebi, Gülşen-i Maarif Rüştiyesi, Darü'l-Muallimin-i Aliye okullarından mezun olarak tamamlamıştır. 1928'de mezuniyetinin ardından edebiyat öğretmeni göreviyle Adana'ya tayini çıkmış, Adana Kız ve Erkek Lisesi'nde bir süre öğretmenlik ve idarecilik yapmıştır. 1933'te Adana'da Ahmet Remzi Akyürek ile tanışarak Mevlevilikte şeyhlik makamına kadar yükselerek tasavvufi şiirler kaleme aldı. 1940 yılında Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun kutlandığı tören için Bayrak şiirini yayınlamış ve kendisinin tüm Türkiye tarafından tanınmasını sağlamıştı. Malatya Lisesi'ne müdür olarak atanan Arif Nihat Asya, müdürlük görevi esnasında Hasan Ali Yücel ile sert bir tartışma yaşamıştır ve bunun üzerine edebiyat öğretmeni olarak Adana Erkek Lisesi'ne dönüş yapmıştır.
1950'deki Türkiye seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olmuş ve seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiştir. Bir dönem sürdürdüğü milletvekilliği görevini dönem sonu bırakarak politika defterini kapamış ve yeniden edebiyat öğretmenliğine dönmüştür.
Eskişehir Lisesi'nde bir süre öğretmenlik yapıp, ardından 1955'te Ankara Gazi Lisesi'ne geçiş yapmıştır. Aynı zamanda iki yıl boyunca Kıbrıs'ta Lefkoşa Erkek Lisesi'nde görev almıştır. 1962'de Ankara'ya dönen Arif Nihat Asya, Gazi Lisesi'nden emekli olmuştur.
Emekliliğinin ardından İstanbul'da Yeni İstanbul ve Babıali'de Sabah adlı gazetelerde yazılar yazmıştır. 1974 yılının Aralık ayı sonunda hastalanmış ve hastaneye yatırılmıştır. Tedavi gördüğü sırada 5 Ocak 1975'te vefat etmiştir.

Yazıları (169)

Tüm Yazılarını Görüntülemek İçin Tıklayın

İslamcı dergilerde aradığınız her şey İDP Kataloğunda!

Hemen Arama Yapın