Sezai Karakoç » Yazar Profili

Sezai Karakoç

1933 -
1933 Diyarbakır, Ergani doğumlu olan Sezai Karakoç, ilkokulu memleketinde tamamlamasının ardından ortaokulu ve liseyi parasız yatılı olarak Maraş ve Gaziantep’te okumuştur. Akabinde İstanbul’a giderek burslu öğrenci olarak girdiği Siyasal Bilgiler Fakültesini 1955’te tamamlamıştır. 1959-1965 yılları arasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü vazifelerinde bulunmuştur.
1967 yılında İslam’ın Dirilişi ve Yazılar adlı kitaplarından dolayı yargılanmıştır. Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam dergilerinde deneme ve şiirler, Yeni İstanbul, Sabah ve Milli Gazete’de fıkra yazıları yayımlamıştır. 1960-1992 yılları arasında toplam 396 sayı yayımlanan düşünce, edebiyat ve siyaset dergisi Diriliş’i çıkarmıştır. Dergi Türkiye’deki İslami düşünce tarihinde Sezai Karakoç’un adıyla birlikte öne çıkmaktadır. Nisan 1960'da Ankara'da yayına başlamış, yayın hayatına İstanbul'da devam etmiştir. Dergi Türkiye’nin modernleşme süreci üzerinde durarak toplumsal ve bireysel krizlerin çözümü için İslami kaynaklara yeniden dönüşü savunmuştur. Çünkü Karakoç’a göre, İslam medeniyetine ait kavramların Türkiye’de bağlamını yitirmesi ve gündelik hayattan kaldırılması sorunlara yol açmaktadır. Diriliş'teki fikrî coğrafya öncelikle Sezai Karakoç'un kendi imzası ve takma adlarla yazdığı yazılarla şekillenmiştir. Aynı doğrultudaki görüşler, edebiyatın şiir, hikâye ve deneme türündeki örnekleriyle Diriliş çevresinde yeni bir anlayış doğurmuş, genç şair ve yazarların yayımlanan çalışmaları, aynı inanç ve anlayış doğrultusundaki filizlenmenin örnekleri olmuştur.
Karakoç, Türk şiirini yeniden bir metafizik esasa oturtma gayesinde olmuştur. Karakoç bunu modern şiirin diliyle yapmıştır. Batı edebiyatını da iyi incelemiş bir şair olarak modern sanattaki soyutlamanın İslam anlayışına uygun olduğu kanısındadır ve şiirlerini bu yönde geliştirmiştir.
1990 yılında Diriliş Partisi’ni kurmuştur. 1997 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılışına kadar da partisinin genel başkanlığını yürütmüştür. Sonrasında Yüce Diriliş Partisi'ni kurmuştur.

Yazıları (743)

Tüm Yazılarını Görüntülemek İçin Tıklayın

İslamcı dergilerde aradığınız her şey İDP Kataloğunda!

Hemen Arama Yapın