Abdurrahim Zapsu » Yazar Profili

Abdurrahim Zapsu

1890 - 1958
1890 yılında Başkale, Van’da doğan Kürt şair ve yazar Abdurrahim Rahmi Zapsu Kürt Talebe Ümit Cemiyeti ve Kürt Teali Cemiyeti'nin kurucusudur.
İlahiyat ve Maliye fakültelerinde eğitim almış olan Zapsu’nun Kürtçe tiyatro eserlerin yanında “Büyük İslam Tarihi” adlı üç ciltlik kitap olmak üzere muhtelif kitapları bulunmaktadır.
I. Dünya Savaşı’nda Doğu Cephesi’ne giden Said Nursi’nin beraberinde olan ve sonrasında esir düşen Zapsu, kendisinin talebesi ve silah arkadaşı olarak bilinmektedir. Abrurrahim Zapsu’nun Şeyh Said İsyanı’nın iki numaralı ismi olduğu söylenegelmektedir. Bu sebeple sürgün cezası almış ve mahkûmiyetine karar verilmiştir. Necip Fazıl Kısakürek’in öncülüğünde kurulan Büyük Doğu Cemiyeti’nin kurucu üyeliğini ve İstanbul’da, Dicle Talebe Yurdu’nun yöneticiliğini yapmıştır.
İstanbul’daki memuriyetini yürütürken özellikle çocuklara ve gençlere dinî bilgiler verilmesi yanında din aleyhtarlarına karşı yayın yapmak üzere Ehl-i Sünnet dergisini çıkarmıştır. Toplamda 140 sayı neşredilmiş gazetenin “İman, İbadet, İslam Tarihi, Münevverler, Şark Alimlerinden, Tefsir, Fıkıh, Hadis, Tasavvuf, Siyer” sabit başlıkları çerçevesinde dini bilgilere ilaveten yurtiçi ve diğer İslam ülkelerinden gelişmeler işlenmiştir. “Bilge Terzi” adıyla tanınan M. Said Çekmegil’in yazı ve şiirleri Ehl-i Sünnet, Toprak, Büyük Doğu, Türk Ruhu, Türk Düşüncesi, Yeni İstiklal, Sebilürreşad, Tohum, Hürsöz, Ufuk, Kriter, Selam, Oku, Edebiyat Alemi, Bab-ı âlide Sabah, Hizmet, Malatya'dan Ses, Serdengeçti, Vahdet gibi çok sayıda gazete ve dergide yayımlanmıştır. Derginin 33. sayısından son sayısına kadar Çekmegil’in şiirleri hemen hemen her sayıda yayımlanmıştır.
Abdurrahim Rahmi Zapsu 1958 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Yazıları (397)

Tüm Yazılarını Görüntülemek İçin Tıklayın

İslamcı dergilerde aradığınız her şey İDP Kataloğunda!

Hemen Arama Yapın