Yalçın Turgut Balaban » Yazar Profili

Yalçın Turgut Balaban

 
İstanbul'da doğdu. Erenköy Zihnipaşa İlkokulu'nu bitirdi. Saint Joseph Lisesi'nde başlayan orta öğrenimini Eskişehir Atatürk Lisesi'nde bitirdi. İÜEF Fransız Filolojisi ve İTİA Maliye bölümlerinde okudu. 1970'de arkadaşı, ağabeyi, hocası mimar Cevad Ülger'in emrivakisi ile geldiği Bab-ı Ali'de kaldı.
İlk çizgileri Yeşilay-Mavi Kırlangıç dergilerinde yayınlanan Yalçın Turgut, daha sonra Milli Gazete'de yer aldı. Nâm-ı diğer Cilet Kâmil – Bir garip devr-i alem – Matbûistan Tarihi gibi unutulmaz çizgi kuşaklara imza atarken yazılarını da müstear isimlerle yazdı.
1975 yılında, GÖLGE dergisini yayına hazırladı ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. Yeni Devir Gazetesini yayına hazırlayanlar arasında yer aldı. Yeni Devir'de günlük siyasi manşet karikatürün yanı sıra Küçük Büyük Adam serisini çizdi. Necip Fazıl'ın, çalışma arkadaşı ve dostu oldu. Üstadın; "Kanımdan değil canımdan evladım" hitabına muhatap olan Balaban, Üstâd'ın vefatına kadar Büyük Doğu aile kadrosundaydı.
AMGT tarafından gerçekleştirilen bir dizi sergi ile eserleri Avrupa'da da sergilenen Yalçın Turgut, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1983'te tesis edilen -daha sonra geleneksel hale gelen- ilk yılın karikatüristi ödülünü aldı.
1990'da M. Karahasanoğlu ile haftalık Cuma dergisini yayına hazırladı. 1993'te daha sonra Akit ismini alan Beklenen Vakit gazetesini yayına hazırlayan kadrodaydı. Vakit gazetesinde müstear isimlerle köşe yazıları yazarken, ünlü Mümtaz Kaz tipini çizdi. Halen haftalık çizgi yorumlarını Akit gazetesinde sürdüren Yalçın Turgut, gazetenin Genel Yayın Danışmanlığı ve Yayın Kurulu üyeliğine devam ediyor.
Yurtiçi ve yurtdışı birçok karikatür ödülüne de sahip olan Yalçın Turgut'un eserlerinden büyük kısmı yurtiçi ve dışında sanat merkezleri, galeriler ve şahıs koleksiyonlarında bulunuyor.
Yazar ile yapılan sözlü tarih görüşmesi için tıklayınız

Yazıları (45)

Tüm Yazılarını Görüntülemek İçin Tıklayın

İslamcı dergilerde aradığınız her şey İDP Kataloğunda!

Hemen Arama Yapın