Salih Mirzabeyoğlu » Yazar Profili

Salih Mirzabeyoğlu

1950 - 2018
1950 yılında Salih İzzet Erdiş olarak Erzincan’da dünyaya gelen Mirzabeyoğlu, İlköğretim, ortaokul ve liseyi Eskişehir'de tamamladı. 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendi tarikatına mensup oldu.
Necip Fazıl Kısakürek’in tasarlamış olduğu Büyük Doğu ideolojisi içerisinde İslam Devletinin tesisi gayesi doğrultusunda faaliyet gösteren İslami Büyük Doğu Akıncılarının fiilî ve fikrî “kumandanı” olan Salih Mirzabeyoğlu riyasetinde, Gölge dergisi Kasım 1976’da yayımlanmaya başlamıştır. Derginin on dördüncü ve son sayısı Haziran 1978’de çıkarılmıştır. Daha sonrasında Akıncılar arasında ayrışma yaşanmıştır. 1976-1978 çıkan Gölge dergisinin kapanmasının ve Mirzabeyoğlu’nun 1979 yılında Akıncı Güç’ü kurmasının ardından Akıncı Güç dergisi ilk sayısı Haziran 1979’da Necip Fazıl Kısakürek’e ithaf edilerek yayımlanmıştır. Akıncı Güç, Akıncılar’dan Büyük Doğu’nun gerektirdiği ideolojik misyonu yüklenmediği eleştirisini yaparak ayrılmıştır ve bu konuda öncü mevki aldıklarını ifade etmiştir. Beşinci sayılarında yayımladıkları beyannamede şahsiyetlerinin Büyük Doğu idealinde ve Akıncılar teşkilatında oluştuğunu ama dar ve sabitlenmiş olan çevrelerinden ayrılma gerekliliğine binaen yola çıktıklarını belirtmişlerdir.
Mirzabeyoğlu için 12 Eylül 1980 ertesinde tutuklama kararı çıkartılmıştır ama tevkif edilmemiştir. 1991 yılında Amerika'nın Irak'a saldırmasıyla oluşan dönemin siyasi atmosferi içerisinde gözaltına alınmıştır. 28 Şubat askeri darbesiyle birlikte bir gün çocuğunu okula götürürken 1998’de gözaltına alınmış ve hakkındaki suçlama sonrasında yasadışı İBDA-C örgütüne liderlik yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştır. 2001 yılında idamla yargılanmış, idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapse çarptırılmıştır. 23 Temmuz 2014 tarihinde talebini kabule değer gören İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla tahliye edilmiştir.
Yazar ile yapılan sözlü tarih görüşmesi için tıklayınız

Yazıları (659)

Tüm Yazılarını Görüntülemek İçin Tıklayın

İslamcı dergilerde aradığınız her şey İDP Kataloğunda!

Hemen Arama Yapın