Nuri Pakdil » Yazar Profili

Nuri Pakdil

1934 -
1934 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Nuri Pakdil, Maraş Lisesinin ardından yükseköğrenimine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde devam etmiştir. İlk yazın ve neşriyat faaliyetlerine Maraş’ta başlayan Pakdil, şiir ve denemelerini Demokrasiye Hizmet dergisinde yayımlamıştır. 1954-1955 yıllarında Hamle adıyla dergi çıkarmıştır. Daha sonraları İstanbul’da çıkan Yeni İstiklal gazetesinde sanat sayfasından sorumlu olmuş ve birçok yazı kaleme almıştır.
Sezai Karakoç’un Diriliş dergisinnin yayınına ara vermesi üzerine kendilerini ifade edebilecek yeni bir mecra edinmek maksadıyla, Nuri Pakdil’in öncülüğünde M. Akif İnan, Rasim Özdenören ve Erdem Bayazıt tarafından Edebiyat dergisi kurulmuştur. Şubat 1969’da ilk sayısı yayımlanmıştır. Aylık olarak yayımlanan Edebiyat, Aralık 1984’e kadar toplamda 157 sayı çıkmıştır. Edebiyat'ta insanın bir medeniyetin ürünü olduğu fikrinden hareketle İslam medeniyetiyle şekillenmiş bir toplumda Batıcılığın ideal olarak sunulmasına karşı çıkılmıştır. Derginin kanaatine göre Batıcılık bir yabancılaşma hareketidir ve “yerli bir çizgi”nin tekrar sağlanması gerekmektir. Yabancılaşmanın edebiyatla geldiği ve yine bundan ancak edebiyatla kurtulmanın mümkün olacağı savunulmuş, bunun şuurunda olan ve gereğini çağdaş anlayışla yerine getiren bir düşünür, sanatçı ve yazarlar kuşağının yetiştiği, ortaya koydukları çalışmalarla bu durumun daha da belirginleştiği ifade edilmiştir.

Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972 yılında Edebiyat’ı çıkaran ekip tarafından kurulmuştur. Yayınevi Nuri Pakdil’in onlarca kitabını neşretmiştir.
Pakdil, 2014 yılında ilk defa düzenlenen Necip Fazıl Saygı Ödülünü almıştır.

Yazıları (330)

Tüm Yazılarını Görüntülemek İçin Tıklayın

İslamcı dergilerde aradığınız her şey İDP Kataloğunda!

Hemen Arama Yapın