Zübeyir Yetik » Yazar Profili

Zübeyir Yetik

1941 -
1941 yılında Şanlıurfa Siverek’te dünyaya gelen Zübeyir Yetik, lise eğitimini tamamlayana kadar Şanlıurfa’da kalmış, askerlik vazifesini tamamlamasının ardından Ankara Hukuk Fakültesine başlamıştır fakat sonrasında Adana İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisinden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde İşletme İktisadı programında lisansüstü çalışmasını gerçekleştirmiştir.
Zübeyir Yetik 1958-60 yıllarında Urfa’da gazetecilik, vekil öğretmenlik; 1962-65 yıllarında İzmir ve Ankara’da gazetecilik; 1966-74 yıllarında Urfa’da öğretmenlik, hal müdürlüğü, bankacılık, serbest muhasebecilik; 1974’ten itibaren İstanbul’da gazetecilik, yayıncılık, sendikacılık, Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğünde kontrolörlük, Türkiye Denizcilik İşletmelerinde APK uzmanlığı, film ve ilaç hammaddesi ithalat ve pazarlaması yapan Kızılay İstanbul Bölge Müdürlüğünde mali İşlerden sorumlu müdür muavinliği vazifelerinde bulunmuştur. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak 1994’de göreve başladığı İSKİ’deyken 2003 yılında kendi arzusuyla emekliye ayrılmıştır.
1992 Erzincan Depreminde ve 1993'te Karabağ olayları sırasında Azerbaycan'da uzun süre görev yapan Yetik, aynı zamanda Öz-Metal-İş Sendikası ve Hak-Federasyonu, Bem-Bir-Sen, Memur-Sen Konfederasyonu gibi kurumların kuruluş ve idarelerinde faal olarak yer almıştır.
1958 yılında Urfa'da Haberveren'lerin çıkardığı Demokrat Urfa gazetesinde köşe yazılarına başladı. İzmir ve Ankara’da bulunduğu 1960-1965 Yıllarında çeşitli gazete ve dergilerde (Demokrat Akdeniz, Adalet, Fedai) her kademede görev yaptı. O günlerde yayınlanan İslam, Hilal, Yeni İstiklal, Komünizmle Mücadele, Türk Yurdu, Oku, Müslümanın Sesi, Fedai, Yaprak, Hicret, Çağrı, Nobel gibi haftalık ve aylık yayınlarda sürekli olarak yazılar yazdı. Bu yazılarını daha sonra Urfa’da bulunduğu yıllarda da sürdürdü. 1974 yılında Milli Gazete’nin başına geçti. Bu gazetenin genel yayın müdürlüğünü yürütürken, bir yandan da birinci sayfa yazarlığı yaptı. 1976’da gazetenin genel yayın müdürlüğünden çekildi, ancak köşe yazarlığını -aralıklı olarak- 1984 yılına dek sürdürdü. Bu arada Yeni Devir gazetesinde haftalık ekonomi sayfası hazırladı. Büyük Doğu'nun 1976 yayın dönemi hazırlıkları sırasında Necip Fazıl Kısakürek ile birlikte çalıştı. Ardından Çığır Yayınları Limited Şirketinin kuruluşuna öncü oldu ve 40’ın üzerinde kitap yayımlayan bu şirkette bir süre genel müdürlük yaptı. 1992-2002 yıllarında Akit gazetesinde haftalık olarak yazılar kaleme almıştır.
Yazar ile yapılan sözlü tarih görüşmesi için tıklayınız

Yazıları (96)

Tüm Yazılarını Görüntülemek İçin Tıklayın

İslamcı dergilerde aradığınız her şey İDP Kataloğunda!

Hemen Arama Yapın